lördag 30 januari 2010

The Tabata protocol

Att gå på puls-spinningpass är kul och olika instruktörer har olika upplägg, vilket jag gillar. Det blir variation!

I veckan körde jag för andra gången ett puls-spinningpass med ett upplägg "skapat" av Dr. Izumi Tabata. Hans forskningsrapport visar att endast fyra minuters max-körning under ett träningspass ger suveränt resultat när det gäller förbättrad kondition och uthållighet.

Hans metod går ut på att köra järnet (dvs så maximal intensitet i träningen som du bara orkar...) i 20 sekunder, följt av 10 sekunders vila. Detta upprepas utan paus 8 gånger, vilket alltså blir totalt fyra minuters stenhård träning. Före och efter dessa fyra minuter, var det 75 procent av maxpuls som gällde under 55-minuterspasset.

Säga vad man vill, men i slutet av de fyra minuterna är det en riktig plåga. Snacka om att man kör skiten ur sig! Är du intresserad av hans metod kan du läsa mer här.

I övrigt har jag fått in bra rutin på min träning. Förutom ett-två spinningpass (puls) under veckodagarna och ett boxpass blir det två spinningpass på helgerna. Varje lördag kör jag ett 55-minuters pulsspinningpass och varje söndag kör jag ett likadant pass, men 75 minuter.

Det känns som ett bra upplägg nu i vinter. Men framåt mars räknar jag med att börja med utomhuscykling igen! Längtar...

måndag 18 januari 2010

Full fart framåt

Har nu äntligen kommit igång på allvar med träningen igen efter helgerna och förkylningen.

Schemat är fullbokat veckorna framöver med puls-spinningpass och ett par boxpass. Känns bra och jag känner mig också piggar. Nu gäller det att hålla ut till snön smälter och det blir varmare, för då tänker jag börja köra utomhus igen.

Häromdagen fick jag ett fullspäckat nytt nummer av cykeltidningen Kadens i brevlådan. Måste säga att jag gillar den tidningen mer och mer.

Som en nybörjare som mig är senaste numret en guldgruva i bra information med en stor cykelguide på cykel, utrustning m.m som du som cyklist behöver.

Dessutom fanns det en artikel (som jag ännu inte läst, men som verkar bra) om vilken styrketräning som gäller för cyklist. Bra! För i ärlighetens namn har jag inte direkt prioriterat detta, förutom ett Body pump-pass i förra veckan.

söndag 10 januari 2010

Upplägg + förkylning

Nytt år med nya möjligheter. Och det är ju i år som jag ska cykla Vätternrundan för första gången! :-) Dock kunde jag inte börja året med träning, utan istället en trist förkylning, som nu äntligen börjar släppa.

Istället har jag kunnat planera vårens träning i teorin. Vätternrundans sajt har två bra träningsupplägg för nybörjare. Dels ett upplägg som handlar om att få 100 mil i benen före start och dels ett annat upplägg som bygger på pulsträning.

Eftersom jag ju älskar pulsträning blir det detta upplägg som jag kommer köra, samtidigt börjar detta träningsprogram redan i februari (det andra först i april). Se här hur programmet ser ut.

Så blir jag bara av med förkylningen helt och hållet så blir det träningsstart inom några dagar.